Waarom digitaal tekenen altijd voordeliger is

De digitale handtekening wint gestaag terrein. Toch zijn er nog veel vragen over digitaal tekenen. Is het veilig? Is het rechtsgeldig? Wat zijn de risico’s? Waarom zou ik het digitaal doen? In deze blog geef ik uitgebreid antwoord op deze vragen en laat ik je zien dat digitaal tekenen veel voordelen heeft. 

Is de digitale handtekening rechtsgeldig?

Absoluut. De digitale handtekening in het WoningDossier is juridisch net zo waterdicht als een geschreven handtekening. Het is een zogenoemde “geavanceerde” elektronische handtekening, rechtsgeldig conform artikel 3:15a BW. Deze handtekening maakt gebruik van wiskundige algoritmen die een unieke code toewijst aan een ondertekeningen, ondertekenaar en document. Deze code maakt het mogelijk om de ondertekenaar te identificeren en zorgt ervoor dat je een ondertekend document niet meer kan wijzigen. De handtekening, de persoon, het document en het tijdstip worden allemaal vastgelegd. Vervalsen is vrijwel onmogelijk en het is dus zeer betrouwbaar.

Hoe zit het met de veiligheid van de opgeslagen documenten?

Alle digitaal ondertekende documenten in het WoningDossier worden automatisch opgeslagen in de beveiligde cloud, bij de hostingpartner van OSRE.

Wat zijn de risico’s van digitaal ondertekenen?

De risico’s zijn minimaal. Ze zijn zelfs kleiner dan wanneer je een geschreven handtekening per post opstuurt. Ten eerste is de identiteit van de afzender bij een digitaal document altijd geverifieerd. Daarnaast is het, in tegenstelling tot een PDF of papieren contract, onmogelijk om ongewenste wijzigingen in een digitale contract aan te brengen. Tenslotte is aan een digitaal contract een waarmerk toegevoegd. Dat is een digitaal echtheidscertificaat waarin onder andere het tijdstip, e-mailadres en IP-adres zijn vastgelegd. De vastgoedeigenaar krijgt bij het document een transactiebewijs, de audit trail, waarin alle details nogmaals vastgelegd zijn.

OSRE heeft in samenwerking met Evidos een iDIN verificatiemethode toegevoegd aan digitaal tekenen. Hiermee moeten kandidaten hun identiteit aantonen door met hun betaalpas in te loggen in hun online bank. De persoonlijke gegevens zoals naam en geboortedatum die bekend zijn bij de bank, worden op het digitale koop- of huurcontract ‘geprint’. Dit is een sterk middel om het risico op fraude nog verder te reduceren.

Waarom digitaal tekenen?

Omdat het efficiënter én voordeliger is. Handgetekende documenten moeten gedigitaliseerd en ingevoerd worden in een dossier. Digitaal ondertekenen kan 24/7 op de computer of je smartphone. Printen, reistijd, tekenen, postzegels plakken, inscannen en wachten op een papieren bevestiging: het is allemaal verleden tijd. Door digitaal te onderteken in het WoningDossier heb je alle documentatie bovendien verzameld op één plek. Ook voor de huurder of koper is het handiger; hij of zij heeft direct inzicht in alle documenten omtrent zijn koop of huur.

Digitaal tekenen hoeft overigens niet te betekenen dat je de klant niet meer in levende lijve ziet, als je dat niet wilt. Veel vastgoedprofessionals tekenen het document digitaal op de tekenafspraak samen met de klant. Dan heb je de voordelen van beide werelden. 

Hoe werkt digitaal tekenen in het WoningDossier?

Alle type documenten, huur- of koopcontracten, aktes en tekeningen, kunnen digitaal getekend worden in het WoningDossier. Allereerst kies je het document dat ondertekend moet worden. De kandidaat wordt er dan van op de hoogte gesteld dat het document in zijn persoonlijke omgeving klaar staat voor ondertekening. Daar klikt de kandidaat op de button ‘ondertekenen’ en zet zijn handtekening met de muis of een trackpad. Het document wordt vervolgens veilig opgeslagen in de persoonlijke omgeving van de kandidaat en de vastgoedprofessional.

Digitaal tekenen in het OSRE WoningDossier is dus rechtsgeldig, veilig en voordelig. Daarom is het een waardevolle aanvulling op jouw digitale workflow.

Heb je nog vragen over digitaal tekenen? Neem gerust contact op.

Naam *
person
Fill out this field
E-mail *
email
Fill out this field
Bericht
create
Fill out this field
Vorig bericht
Gepland onderhoud van 11-12 juni is afgerond
Volgend bericht
Wij introduceren een volledig nieuw uiterlijk

Niets gevonden.

Menu